Συμφωνία για το Διεθνές εμπόριο όπλων ψηφίστηκε στον ΟΗΕ



Ιστορική Συμφωνία για το Διεθνές εμπόριο όπλων ψηφίστηκε στον ΟΗΕ 28-3-2013 με τη συμβολή της Εταιρείας μας

Μια ιστορική Συνθήκη για το Διεθνές Εμπόριο των όπλων (ATT) πέρασε σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τη συντριπτική πλειοψηφία 154 ΝΑΙ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), 3 ΟΧΙ (Ιράν, Βόρεια Κορέα, Συρία) και 23 αποχές.
Η συνθήκη διασφαλίζει νέους διεθνείς κανόνες για την παγκόσμια διακίνηση όπλων και πυρομαχικών.
Η επιτροπή της “International Physicians for the Prevention of Nuclear War” IPPNW (της οποίας αποτελούμε τον ελληνικό κλάδο) συνεργαζόταν επί πολλά χρόνια για την προετοιμασία της ATT.
Χιλιάδες μέλη της IPPNW σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν για την επιτυχία με τηλεφωνήματα, συλλογή υπογραφών και διαβημάτων προς τις εθνικές κυβερνήσεις και προς τον ΟΗΕ. Με την ιδιότητα του γιατρού απευθυνόμεθα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, και είμαστε η μόνη Εταιρεία επιστημόνων υγείας σε αυτό τον ευρύ συνασπισμό ΜΚΟ που προετοίμασε αυτή την απόφαση.
Οι Drs. Emeka Okolo and Omolade Oladejo από τη Nigeria ήταν τα μέλη μας που εκπροσωπώντας την IPPNW παρέστησαν σε αυτή την ιστορική σύσκεψη στον ΟΗΕ.

H IPPNW συμμετείχε στην ιστορική συνάντηση του 1997 στη Ν. Υόρκη, όταν ένα μικρός αριθμός αποδεκτών Νόμπελ Ειρήνης, με πρωτοβουλία του Oscar Arias, έκαναν έκκληση για τον έλεγχο του εμπορίου όπλων, για το καλό της ανθρωπότητας  είπε ο Dr. Robert Mtonga, συμπρόεδρος της IPPNW και επικεφαλής της επιτροπής της IPPNW στον ΟΗΕ. “Μετά από 15 χρόνια και εκατομμύρια νεκρών, τραυματιών ή αναπήρων από τη βία των όπλων, τελικά καταφέραμε την υπογραφή μιας Συνθήκης, που βασίζεται σε ανθρωπιστικούς κανόνες. Δεν είναι τέλεια, αλλά στο σύνολό της ελπίζουμε, ότι θα χρησιμοποιηθεί από τα κράτη αποδοτικά για το καλό των ανθρώπων.”

“ Σαν γιατροί αναμειχθήκαμε στη διαδικασία επειδή γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες της ένοπλης βίας. Το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η φυλετική βία και άλλοι ανθρωπιστικοί παράγοντες περιέχονται σε αυτή τη Συνθήκη είναι μια ισχυρή δέσμευση.” είπε ο Dr. Ogebe Onazi από τη Nigeria, μέλος του ΔΣ της IPPNW που συμμετείχε στη συζήτηση στον ΟΗΕ.

“Στη Ελλάδα είμαστε ικανοποιημένοι, επειδή μετά και από τη πίεση της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, στις εκάστοτε κυβερνήσεις, μέσω επιστολών και επικοινωνίας, η Ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραψε την Ιστορική Συνθήκη.” δήλωσε η πρόεδρος Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου.

Δεν τελειώσαμε ακόμη. Καλούμε όλα τα μέλη της IPPNW παγκόσμια να κινητοποιηθούν για να επικυρώσουν οι κυβερνήσεις τους τη Συνθήκη.

Το πλήρες κείμενο της Συνθήκης είναι στο
Ο τελικός κατάλογος των χωρών που ψήφισαν


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

πρόεδρος της “Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής”

Σχόλια

  1. μου μυρίζει άσχημα...

    οι μεγάλοι της γης έβαλαν όρους για να μαμήσουν τους μικρούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης