Eκδήλωση για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΠΟ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

  Με πρόσκληση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και της Πανελλήνιας  Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής ((ΠΙΕΚΠΒΑ)) πραγματοποιήθηκε Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12.30 το μεσημέρι  στη Στοά Βιβλίου,   Συνάντηση - Συνέντευξη Τύπου , προκειμένου να ανακοινωθεί πρόγραμμα  δράσεων για την ενίσχυση της διεθνούς πρωτοβουλίας (ύστερα από απόφαση του ΟΗΕ) για την μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής (MDW Free Zone).

H Φινλανδία ήδη εργάζεται εκ μέρους και  του ΟΗΕ, για τη σύγκληση διεθνούς συνδιάσκεψης στο Ελσίνκι για το θέμα αυτό περί τα μέσα Δεκέμβρη.

Και το ζητούμενο από την συνάντηση – συνέντευξη τύπου είναι να ενεργοποιηθεί και η ελληνική κυβέρνηση προς ενίσχυση της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ και της Φινλαδίας .

Για το σκοπό αυτό, έχει ζητηθεί η στήριξη βουλευτών, και ευρωβουλευτών. Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι βουλευτές κκ Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής Πρασίνων), Οδυσσέας Βουδούρης (ανεξάρτητος βουλευτής) και ΣΥΡΙΖΑ κκ Ρένα Δούρου, Ανδρέας Ξανθος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ηρώ Διώτη, Χρήστος Μαντάς, Καφαντάρη Χαρά, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Συρμαλένιος, Σαλτάρη Έφη, Πετράκος Θανάσης, Συρμαλένιος Νίκος,  Αλεξόπουλος Απόστολος. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
Προήδρευε ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης
Εισηγήσεις έκαναν η Πρόεδρος της ΠΙΕΚΠΒΑ Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος, ειδικός σε θέματα Μ Ανατολής. 
Παρέστη ο πρέσβης της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής αρχής και μήνυμα έστειλε ο πρέσβης της Φινλανδίας.
Συμμετείχαν με αντιπροσώπους τους και συνεργάζονται Κώστας Φωτεινάκης από τους "Φίλους της Φύσης" (έκανε και χρέη φωτογράφου) και Όλγα Αθανίτη από "Αντιπυρηνικό Μεσογειακό Παρατηρητήριο" καθώς και τέως βουλευτές όπως η Αναστασία Ανδρεαδάκη.
Το ψήφισμα διάβασε ο ηθοποιός κ. Γιώργος Βούρος και ποιήματα για τις πρώτες ατομικές βόμβες διάβασε η κα Ελένη Καρασαβίδου. 

οι ομιλητές κκ Τριγάζης, Αρβανίτη Σωτηροπούλου, Ρούσσος

ICAN
Μήνυμα στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση της 12 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα

Περίπου 70 χρόνια πέρασαν από την χρήση της πρώτης πυρηνικής βόμβας. Αν και η ανθρωπότητα έχει κατανοήσει ότι αυτά τα όπλα είναι τα χειρότερα από όλα όσα έχουν  κατασκευαστεί, δεν καταφέραμε ακόμη να τα εξαφανίσουμε.
Πρόσφατα βλέπουμε μια νέα προσέγγιση η οποία επικεντρώνει στις ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης αυτών των όπλων. Από τη στιγμή που το κείμενο της Συμφωνίας NPT εξέφραζε την βαθύτατη ανησυχία «για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες από τη χρήση των πυρηνικών όπλων» είδαμε μιαν αυξανόμενη υποστήριξη σε αυτή την προσέγγιση.
Συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2011 ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος υιοθέτησαν ένα ψήφισμα που δίνει έμφαση στην ανυπολόγιστη οδύνη, που θα ήταν αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης και κάλεσε όλες τις χώρες να συζητήσουν μια συνθήκη που θα απαγορεύει και τελικά θα εξαφανίσει τα πυρηνικά όπλα.
Τον Μάιο του 2012 κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής επιτροπής για την ΝΡΤ στη Βιέννη η Ελβετία κατέθεσε τη δήλωση 16 κρατών που υπογράμμιζαν τις ανθρωπιστικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων και καλούσαν όλα τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Τον Οκτώβριο του 2012 η Ελβετία κατέθεσε την ίδια πρόταση στη Βιέννη  με τις υπογραφές 35 κρατών.
Το Μάρτιο του 2013 128 κράτη παρέστησαν σε συνέδριο για τις ανθρωπιστικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων που διοργανώθηκε από τη Νορβηγία.
Τον Μάιος του 2013 Η Νότιος Αφρική κατέθεσε μια κοινή διακήρυξη 80 χωρών στην ΝΡΤ σύσκεψη στη Γενεύη.
Πριν λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της 1ης συνάντησης της επιτροπής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 125 χώρες καλωσόρισαν ξανά «την ανανεωμένη απόφαση της διεθνούς κοινότητας με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και άλλες Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων» όπως περιγράφονται στο κείμενο που εισήγαγε η Ν. Ζηλανδία και διακήρυξαν ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για να εκλείψει η απειλή αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής. Ο μόνος τρόπος να εγγυηθούμε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξανά είναι μέσω της ολικής τους εξαφάνισης. Όλα τα κράτη μοιράζονται την ευθύνη να προλάβουν τη χρήση των πυρηνικών όπλων, να προλάβουν την κάθετη και οριζόντια επέκτασή τους και να επιτύχουν τον πυρηνικό αφοπλισμό, περιλαμβανόμενης της επιτυχίας των στοχων που περιέχονται στην ΝΡΤ και να επιτύχουν την παγκόσμια  εφαρμογή τους.
Υψώνοντας την επαγρύπνηση για το θέμα η κοινωνία των πολιτών έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο δίπλα στις κυβερνήσεις. Οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές να εργαστούμε μαζί για να το επιτύχουμε και κάνοντας έτσι να ελευθερώσουμε τον κόσμο μας από την απειλή των πυρηνικών όπλων.»
Σε αντίθεση με άλλα όπλα που θεωρούνται απαράδεκτα από ανθρωπιστική άποψη, όπως τα χημικά και βιολογικά, τα πυρηνικά ακόμη δεν έχουν κηρυχτεί απαγορευμένα από τη διεθνή κοινότητα. Ο χρόνος και η Ιστορία μας έχουν δείξει τη σημασία της κατασκευής νόμων που θα προλάβουν και θα αποτρέψουν τα μη αναγκαία ανθρώπινα βάσανα. 20 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου πιστεύουμε ότι ήλθε ο καιρός να αποκτήσουμε ένα εργαλείο που δε θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις χώρες που κατέχουν πυρηνικά και δεν θέλουν να συμμετέχουν. Η νέα συμφωνία θα είναι συμπληρωματική των ισχυόντων αντιπυρηνικών συμφωνιών και θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την εξαφάνισή τους.
Η επερχόμενη σύσκεψη στη Nayarta Mexico που διοργανώνεται από τη Μεξικανική κυβέρνηση το Φεβρουάριο του 2014 θα προωθήσει περαιτέρω αυτή τη συμφωνία. Αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν αυτό το συνέδριο θα είναι ένα περαιτέρω βήμα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο αν αποφάσιζε να συμμετάσχει.
Είναι μια ιστορική ευκαιρία. Ας μην την αφήσουμε και ας προχωρήσουμε στην απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων.
Arrielle Denis

ανάμεσα στο κοινό ο πρέσβης της Παλαιστινιακής αρχής.



Μηνύματα από IPPNW

Πολύ ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία σας στην Αθήνα. Θα είναι ένα βήμα για την κατάργηση των πυρηνικών όχι μόνο στη Μ, Ανατολή αλλά σε όλο τον κόσμο.
Vladimir Garkavenko
Συμπρόεδρος IPPNW Ρωσια

Αγαπητή Μαρία
Τα πρόσφατα στοιχεία απέδειξαν ότι ακόμη και ένας «περιορισμένος» πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο λιμό που θα απειλούσε τις ζωές περισσότερο από 1 δις ανθρώπων. Αυτό αποδεικνύει πόσο επείγον είναι το να απαγορευθούν όλα τα πυρηνικά όπλα, ειδικά σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή. Η εκδήλωση στην Αθήνα είναι μια σημαντική συμβολή στην παγκόσμια καμπάνια για την απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων. Τις καλύτερες ευχές μου
Ira Helfand
Συμπρόεδρος IPPNW USA


Το θέμα της δημιουργίας Ελεύθερης ζώνης από όπλα μαζικής καταστροφή στη Μ. ανατολή χρειάζεται να αγκαλιασθεί από την κοινωνία των πολιτών και στις γειτονικές χώρες. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.
Lars Pohlmeier
Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη


 Μήνυμα Τονυ Σιμσον
Διευθυντής Ιδρύματος Bernard Russel, εκδότης The Spokesman
Αγαπητοί φίλοι,
Ενθουσιαστήκαμε επειδή μάθαμε ότι κάποιοι έλληνες βουλευτές θα ήθελαν να ενημερωθούν για τη δημιουργία στη Μ. Ανατολή ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά όπλα και το ΠΑΔΟΠ  και ο ελληνικός κλάδος της IPPNW διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση. Αυτό έρχεται σαν συνέχεις μιας συνάντησης στην Ελβετία όπου στην πόλη Glion Montreaux στις 21-22 Οκτωβρίου 2013 το Ιράν, το Ισραήλ και αραβικά κράτη συναντήθηκαν να συζητήσουν τις προοπτικές για μια διεθνή σύσκεψη που θα απαγόρευε τα πυρηνικά όπλα στη Μ. Ανατολή.
Η εκδήλωσή σας έρχεται λίγο πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και τοποθετεί εκ προοιμίου μια εποικοδομητική αντζέντα για τη δημιουργία μιας περιοχής ελεύθερης από πυρηνικά στη Μ. Ανατολή.
Πέρασαν περίπου 50 χρόνια από την υπογραφή στο Tlatelolco Mexico city, το 1967 του προσχεδίου συμφωνία για την ανακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραιβικής σαν ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά. Αυτό ήλθε σαν επακόλουθο της κρίσης της Κούβας το 1962. Η Κούβα ήταν η τελευταία από τις 33 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία εγκαταστάσεις όπως η βάση των ΗΠΑ στο Γουαντάναμο δεν θα έχουν πυρηνικά όπλα. Σήμερα έχουν υπογραφεί 9 τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες δεσμεύουν 116 χώρες.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των ενεργειών σας και την ενεργή δράση της Ελλάδας για να γίνει η Μ. Ανατολή και ο ευρύτερος κόσμος ασφαλέστερος με τη δημιουργία ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά στην περιοχή.
Αυτό θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για την επαναδραστηριοποίηση των συμφωνιών ΝΡΤ.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία
Τόνυ Σίμσον

οι κκ Τριγάζης Σωτηροπούλου, Ρουσσος, Βούρος


Στοά Βιβλίου
12 Νοεμβρίου 2013
Συνάντηση – Συνέντευξη Τύπου



ΩΡΑ ΓΙΑ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ




Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή (προοπτική πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας, επανέναρξη συνομιλιών της Ομάδας των 5+1 χωρών με το Ιράν), προσδίδουν νέα δυναμική στις πρωτοβουλίες για  Μ. Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Οι κινήσεις ενεργών πολιτών, τα πολύμορφα κινήματα, καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, να ασκήσουν την «Διπλωματία των Πολιτών» με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Τέτοιες κινήσεις αναπτύσσονται και σε πολλές χώρες της Μ Ανατολής. Πριν  από δύο χρόνια,   αντιπυρηνικές κινήσεις  γιατρών από πολλές χώρες της περιοχής, καθώς και της Δύσης, που ανήκουν στην τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης (1985) διεθνή οργάνωση IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) συναντήθηκαν στην Άγκυρα με θέμα μια Μ. Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.
Η συνάντηση, όπου συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Ιράν και τις Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία και ΗΠΑ, είχε υιοθετήσει τη «Διακήρυξη της Άγκυρας», με τα ακόλουθα 10 σημεία:

  1. Ζητούμε ειλικρινή δέσμευση των κυβερνήσεων για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, χωρίς τη χρήση βίας και με χρήση της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου.
  2. Απαιτούμε όλες οι χώρες της περιοχής να υπογράψουν και κυρώσουν τη Συνθήκη για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων (NPT) και να σεβαστούν τις ευθύνες που απορρέουν από τη σύμβαση αυτή  αμέσως.
  3. Απαιτούμε απ΄όλες τις κυβερνήσεις να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια Σύμβαση για τα Πυρηνικά Όπλα (NWC).
  4. Σημειώνοντας τις δημοσιευμένες αναφορές περί κατοχής πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν τακτικά πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν και για πιθανότητα ύπαρξης χημικών  και βιολογικών όπλων στη Μ. Ανατολή, καλούμε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για τη μετατροπή της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση και εφαρμογή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC) και τα βιολογικά όπλα (BWC).

  1. Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια εγκατάστασης Πυραυλικών Αμυντικών Συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία, πρέπει να αποσυρθούν αμέσως, διότι κλιμακώνουν τον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών όπλων.
  2. Απαιτούμε την αυστηρή τήρηση της Σύμβασης για τις Νάρκες.
  3. Ζητάμε τη διακοπή της προμήθειας μικρών όπλων, συμβατικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή.
  4. Ζητάμε την άμεση εγκατάλειψη προγραμμάτων κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων. Η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων αποτελεί απειλή για την υγεία των λαών και το περιβάλλον της Μ. Ανατολής, καθώς και κίνητρο για τη διασπορά πυρηνικών όπλων. Εναλλακτικά, να επιλεγεί η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  5. Δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων στη δημόσια υγεία στις κοινωνίες της Μ. Ανατολής, απαιτούμε την άμεση μεταφορά πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες στον τομέα της υγείας.
  6. Απαιτούμε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από όλες τις κυβερνήσεις και διεθνείς θεσμούς για τον άμεσο τερματισμό της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής και Ισραηλινο-Αραβικής σύγκρουσης μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων και πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης.

Εύκολα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης,  ότι η «Διακήρυξη της  Άγκυρας» αποτελεί μια σφαιρική πρόταση ειρήνης, πρόταση ζωής για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής και μπορεί να αποτελέσει την πλατφόρμα για συντονισμένη δράση από τις δυνάμεις της ειρήνης της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης.

η κα Ελένη Καρασαβίδου

ΕΦΙΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ


Ο στόχος για Μ Ανατολή, ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής, είναι εφικτός. Aρκεί όλες οι χώρες της περιοχής να συμφωνήσουν στην έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων, αξιοποιώντας τη   φινλανδική πρωτοβουλία για μια Διεθνή Διάσκεψη στο Ελσίνκι για το θέμα, περί τα μέσα Δεκεμβρίου.  Η δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών σε διάφορες περιοχές της γης, αποτελεί στόχο των κινημάτων ειρήνης και αφοπλισμού εδώ και πολλές δεκαετίες. Και έχουν ήδη υπάρξει αποτελέσματα.
 Πρώτη η Λ. Αμερική - Καραϊβική κηρύχθηκε «ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα» το 1967, με τη Συνθήκη του Τλατελόλκο, με αποτέλεσμα να αρνηθούν τα πυρηνικά τους σχέδια η Βραζιλία και Αργεντινή. Ακολούθησε η περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, το 1985, με τη Συνθήκη της Ραροτόνγκα. Αλλά και στη μεταψυχροπολεμική εποχή, είχαμε συμφωνίες για δύο νέες αποπυρηνικοποιημένες ζώνες: στη Νοτιοανατολική Ασία, με τη Συνθήκη της Μπανγκόκ (1995) και στην Αφρική, με τη Συνθήκη της Πελιντάμπα (1996), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 15.7.2009.




Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης