Σύνοψη των εργασιών στο Συνέδριο "Για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά και πολέμους" στο Βελιγράδι

Η κα Σωτηροπουλου καταλήγοντας την ομιλία της εξηγεί ότι για τους έλληνες γιατρούς το ΟΧΙ σημαίνει σίγουρα ΝΟ
Ευρωπαϊκό Συνέδριο  της IPPNW στο Βελιγράδι
11-13 Σεπτεμβρίου 2015
«Για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά και πολέμους»

Έληξε με μεγάλη επιτυχία το ενδιαφέρον Ευρωπαϊκό Συνέδριο  της IPPNW στο Βελιγράδι.
Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα «ανθρώπινα δικαιώματα και συμφιλίωση μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια» συζητήθηκε το θέμα της ιατρικής ηθικής σαν συντελεστή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάγκη αντιμετώπισης των τραυμάτων του παρελθόντος, τις προσπάθειες συμφιλίωσης μετά τα εγκλήματα πολέμου και τους βομβαρδισμούς και τις προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών με όργανα ΜΚΟ, φεμινιστικές οργανώσεις. Παρ’ ότι διατυπώθηκε η άποψη από την Isabelo Kisiz (εκπρόσωπο της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την Κροατία) ότι «η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία είναι το μόνο καλό πράγμα που έκανε το ΝΑΤΟ» προκαλώντας αντιδράσεις στο ακροατήριο, έγινε επανεδιαβεβαίωση της σταθερής βασικής αρχής της IPPNW, ότι σαν γιατροί είμαστε εναντίον ΚΑΘΕ πολέμου, και υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών.
ο κος Παναγιώτου στο βήμα

Στην ενότητα για τα πυρηνικά εργοστάσια υπογραμμίστηκε από τους Andreas Nidecker και Απόστολο Παναγιώτου, η χρεωκοπία των εταιρειών που κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια και η γιγάντωση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά και ο αυξανόμενος κίνδυνος από τα γερασμένα εργοστάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ αναδείχθηκε η συνεχιζόμενη αποβολή ραδιενεργών υδάτων στη Φουκουσίμα, που έχει ήδη μετατρέψει τον Ειρηνικό, το μεγαλύτερο ωκεανό του κόσμου σε ραδιενεργή επικίνδυνη περιοχή που θα καθαριζόταν αν σταματούσε η ρύπανση σε 300 χρόνια αλλά επειδή δεν φαίνεται να σταματήσει για τα επόμενα 50 χρόνια η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Όλη ηεισήγηση του κου Απόστολου Παναγιώτου στα αγγλικά στο http://ippnwgr.blogspot.gr/2015/09/presentation-of-prof-apostolos.html
 Ο καθηγητής Ιατρικής και τούρκος βουλευτής Aytug Atici μίλησε για τα πυρηνικά εργοστάσια που έχει προγραμματισθεί να κατασκευασθούν στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι πρέπει να αποτραπούν επειδή 1) η Μεσόγειος είναι ζεστή θάλασσα και η χρήση υδάτων για ψύξη πυρηνικών αντιδραστήρων ανεβάζει τη θερμοκρασία από 2-6 βαθμούς γεγονός που έχει καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, 2) η περιοχή είναι πολύ σεισμογενής 3) δεν περιγράφεται στην συμφωνία που υπεγράφη με τη Ρωσία τι θα γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα ή το πώς θα μεταφέρεται το πυρηνικό καύσιμο και 4) υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν προορίζονται αυτά τα εργοστάσια για ειρηνική χρήση.
Για όλους αυτούς τους λόγους εδώ και 40 χρόνια στην Τουρκία αγωνίζονται για την αποτροπή κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου κι ελπίζουν να το καταφέρουν και αυτή τη φορά με τη βοήθεια ΜΚΟ και από τις γειτονικές χώρες. 
οι διαδηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία κατά των πυρηνικών εργοστασιών

Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου τόνισε τις προσπάθειες του ελληνικού κάδου τα τελευταία 30 χρόνια σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο στη Ρόδο 

http://www.ippnw.eu/commonFiles/pdfs/Internationales/Belgrade2015/sotiropoulou.pdf

και υποσχέθηκε τη συνέχιση της συνεργασίας με τις νέες επιτροπές που δημιουργήθηκαν στην Τουρκία και την Κύπρο ενώ έδωσε συνέντευξη στη Pinar Demircan δημοσιογράφο της διαδικτυακής εφημερίδας Yesil Gazete της Κωνσταντινούπολης.


Στην ενότητα για τον πυρηνικό αφοπλισμό μίλησαν η
Arielle Denis, διευθύντρια της ICAN η οποία εξέθεσε τις εξελίξεις στην προσπάθεια απαγόρευσης των πυρηνικών με βάση το ανθρωπιστικό δίκαιο, 
ο Bjørn Hilt, Νορβηγός, μέλος ΔΣ της κεντρικής IPPNW, αφού θύμισε ότι η οργάνωση ICAN είναι παιδί της IPPNW αφού από αυτήν ιδρύθηκε, εξέθεσε τις θέσεις της IPPNW στις πρόσφατες εξελίξεις.
η Arife Kose, ICAN Tουρκία, εξέθεσε τις δυσκολίες να πεισθούν οι πολιτικοί σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία να συμπαραταχθεί στην προσπάθεια μας και
 ο Richard Dyer, Medact UK: εξέθεσε την εμπειρία τους στην προσπάθεια απόσυρσης των πυρηνικών υποβρυχίων Trident  στη Σκωτία.

η Αγκελικα Κλάουσεν 

Στην ενότητα για το Απεμπλουτισμένο Ουράνιο μίλησε η πρόεδρος για την Ευρώπη Angelika Klaussen η οποία παρουσίασε την πρόσφατη έκθεση του Γερμανικού κλάδου για τις επιπτώσεις των όπλων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία. Αν και ούτε στο Ιράκ ούτε στη Γιουγκοσλαβία έγιναν σωστές μελέτες λόγω μη χρηματοδότησης, οι κυριότερες αποδείξεις των βλαβών προέρχονται από τους βετεράνους και τις οικογένειές τους. Υπογράμμισε ότι παρά τη δεδομένη αύξηση κρουσμάτων καρκίνου και τερατογενέσεων στους ανθρώπους που εισέπνευσαν ή κατάπιαν Απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπως σε κάθε επιδημιολογική έρευνα δε μπορούν να διαχωριστούν οι περιπτώσεις ανάλογα με την αιτία, αν και υπάρχουν αναμφισβήτητες αποδείξεις για την επίδραση τους σε πειραματόζωα.   
Ο Doug Weir, της International Coalition to Ban Uranium Weapons (ICBUW) μίλησε για τις προσπάθειες της οργάνωσης του για την απαγόρευση αυτών των όπλων.
Η Snezana Pavlovic, μίλησε για τα DU στη Σερβία και τις υπόλοιπες περιοχές της τ. Γιουγκοσλαβίας όπου δυστυχώς παρά τους χάρτες που είχε δώσει το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου η διασπορά ήταν μεγαλύτερη λόγω του αναγλύφου του εδάφους και παρά τους καθαρισμούς των εδαφών η διείσδυση ήταν μεγαλύτερη λόγω του ότι το έδαφος δεν ήταν πετρώδες και τα βλήματα προχώρησαν σε μεγαλύτερο βάθος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανακαλύπτονται συνεχώς νέα βλήματα τα οποία μεταφέρονται συχνά σε σπίτια ή γίνονται αντικείμενο παιχνιδιού από παιδιά γεγονός που έχει αναπόφευκτους κινδύνους για την υγεία.
Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις του ελληνικού κλάδου της IPPNW κατά των όπλων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου και την προσφυγή την οποία κατέθεσε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου κατά του ΝΑΤΟ το 2001 στο Διεθνές Δικαστήριο για τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Όλη η εισήγηση  στα ελληνικά στο
http://ippnwgr.blogspot.rs/2015/09/du.html

τα αγγλικά κείμενα της εισήγησης στην ολομέλεια και την ομάδα εργασία στο 
http://ippnwgr.blogspot.gr/2015/09/presentations-of-maria-arvantiti.html
Έγιναν τρεις ομάδες εργασίας.
Μια για το μεταναστευτικό στο οποίο μίλησε ο Αγις  Τερζίδης, μια για τα μικρά όπλα όπου μίλησε ο πρεσβευτής Φιλίποβιτς και ένα για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας όπου μίλησε η  Μαρία Αρβανιτη Σωτηροπούλου.

Στην ενότητα για την Ουκρανία η Xanthe Hall υπογράμμισε τον κίνδυνο μετεξέλιξης του πολέμου σε πυρηνικό μετά την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ Ρωσίας και την αναφορά Πούτιν για «ενεργοποίηση του πυρηνικού του οπλοστασίου» την οποία το ΝΑΤΟ εξέλαβε σαν σοβαρή απειλή. Μετά τη διάλυση της ΣΕ και την βελτίωση των σχέσεων τα πυρηνικά όπλα αποθηκεύονταν μακριά από τους τόπους εκτόξευσης. Φαίνεται ότι ο Πούτιν μετέφερε κάποια πυρηνικά κοντά στους χώρους εκτόξευσης μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναβαθμίσει τις βάσεις στην Ευρώπη.
Εισήγηση έκανε και πρεσβευτής και μέλος του OSCE Blanimir Filipovic ο οποίος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει στην αποκλεισμένη ζώνη της Ουκρανίας και τις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση της Oksana Chelysheva,  ανεξάρτητης δημοσιογράφου, η οποία είχε εκτοπισθεί από τη Ρωσία, γιατί έγραφε για την Τσετσενία και τώρα ζει στη Φινλανδία και προσφέρει βοήθεια σε αμάχους στην Ουκρανία. Κατήγγειλε την λογοκρισία που επιβάλουν τα δυτικά μέσα στις ειδήσεις από την Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να βιώνει τρομοκρατία από την διεφθαρμένη ακροδεξιά κυβέρνηση. Μίλησε για 200 παιδιά που έχουν σκοτωθεί πρόσφατα, για απαγωγές και βασανισμούς, για την αδυναμία φορέων όπως ο OSCE συνδράμουν, για τους ανθρώπους που φοβούνται ακόμη και να μιλήσουν για το δράμα που ζουν, για την αναλγησία της Ευρώπης που -αν και έταζε στους ανθρώπους ευημερία- τώρα αρνείται τη βίζα ακόμη και σε τραυματισμένους. Εξήγησε ότι η Ουκρανία δεν χωρίζεται σε ρωσική και ουκρανική περιοχή αλλά ότι είναι πολυεθνική και έφερε το παράδειγμα καθαρά ελληνικών κωμοπόλεων όπως η Σαρτάνα (50 χμ από το Ντονέσκ 11.000 κάτοικοι) που καταπιέζονται και βοηθήθηκαν μόνο από ελληνικές ΜΚΟ ενώ περιέγραψε δραματικές ανθρώπινες ιστορίες, που συμβαίνουν τώρα και η Ευρώπη κάνει ότι δεν βλέπει.

Παρέστησαν και μίλησαν για τις επιπτώσεις του αποκλεισμού  που επεβλήθη τον Ιανουάριο 2015 δυο γιατροί η Anastasia Medvedeva από τη Ρωσία και η Juliya Kovalevskaya από την Ουκρανία, η οποία και ήταν βουλευτής.
Anastasia Medmedeva, Yulina Kovalevskaya
Στο τέλος του Συνεδρίου συντάχθηκε ψήφισμα κατά του αποκλεισμού και υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας το οποίο απευθύνεται στην ηγεσία Ρωσίας και Ουκρανίας και υπεγράφη από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους 17 ευρωπαϊκών κρατών.
 Μετά το τέλος των εργασιών του Συνεδρίου οι φοιτητές (που ήδη είχαν ενεργοποιηθεί στη βοήθεια των μεταναστών οι οποίοι όπως και στη Αθήνα μένουν σε αντίσκηνα γύρω από το σταθμό των λεωφορείων) συγκέντρωσαν και από τους συνέδρους πρόσθετη οικονομική βοήθεια και μοίρασαν τροφές και ρούχα.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης