Έκκληση για την Ουκρανία

               

οι σύνεδροι 

Έκκληση  για ανθρωπιστική ανακούφιση στη σύγκρουση της Ουκρανίας 

Η οποία διατυπώθηκε στο τέλος του Ευρωπαϊκού συνεδρίου της International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Νόμπελ Ειρήνης 1085) 11-13/9/2015  στο Βελιγράδι

Στην ειδική θεματική ενότητα υπενθυμίστηκε ότι η ουκρανική κυβέρνηση από τον Ιούνιο έχει σκληρύνει τον αποκλεισμό στην περιοχή του Donbass με αποτέλεσμα να μην περνά καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια. Στην αναφορά του OSCE ήδη από το Μάιο ανέφερε ότι οι άνθρωποι κρυβόντουσαν σε υπόγεια χωρίς νερό, τροφή ή τα αναγκαία φάρμακα. Τα νοσοκομεία όπως στο Krasnodon, δεν έχουν Οξυγόνο και αναισθητικά για να πραγματοποιούν τια αναγκαίες εγχειρήσεις, αλλά ούτε και φαρμακα για χρονίως πάσχοντες πχ διαβητικούς κλπ.
5.000.000 άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πανω από 260.000 ουκρανοί είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. 94% από αυτούς έχουν καταφύγει στις περιοχές γύρω από το Donesc, Charkiv, και Kiev ενώ πάνω από 800.000 ήδη μετανάστευσαν στη Ρωσία.
Στο συνέδριο μίλησαν μια ουκρανή γιατρός και μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος και περιέγραψαν την τραγική κατάσταση των αμάχων και ειδικά των παιδιών, ενώ συμφώνησαν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τον πόλεμο.


Η έκκληση

Προς
Πρόεδρο Ρωσίας Βλαδιμιρ Πούτιν
Πρόεδρο Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας OSCE, 
Υπεύθυνο του
OSCE για το θέμα Alexander Hug

Αγαπητοί πρόεδροι
Κυρίες και κύριοι ευρωβουλευτές
κε Alexander Hug
Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της IPPNW στο Βελιγράδι. Αφού ακούσαμε πρόσφατες μαρτυρίες από ανθρώπους που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση στην ανατολική Ουκρανία
Εμείς, οι γιατροί και φοιτητές αντιπρόσωποι από 15 ευρωπαϊκά κράτη, απευθυνόμαστε σε σας για να εκφράσουμε το σοκ και τον αποτροπιασμό μας για τις απάνθρωπες συνθήκες και τις τραγικές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό και ειδικά στα παιδιά που υφίστανται σωματικά και ψυχολογικά τραύματα.
Απευθυνόμαστε σε σας να κάνετε ότι είναι δυνατόν πάνω από κάθε πολιτική θεώρηση και επίσης οι εμπλεκόμενοι να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να αρθεί ο οικονομικός και ανθρωπιστικός αποκλεισμός ο οποίος επεβλήθη στο Ντονέσκ τον Ιανουάριο του 2015.
Σας καλούμε να εγγυηθείτε την πρόσβαση σε όλες τις παροχές υγείας  για τους αμάχους και τη διευκόλυνση διόδου των πολιτών από τα σημεία ελέγχου για ανθρωπιστικούς λόγους.
Επίσης σας ζητάμε μετ’ επιτάσεως να βεβαιώσετε ότι όλες οι ανθρωπιστικές αποστολές, από όλα τα κράτη, διεθνείς οργανισμούς και  ΜΚΟ συμπεριλαμβανόμενων τόσο των ρωσικών όσο και των ουκρανικών, θα έχουν ελεύθερη δίοδο από τα σημεία ελέγχου όταν μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληγέντα άμαχο πληθυσμό.
Απευθυνόμαστε σε σας, τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις και το Διεθνή Οργανισμό εμείς οι γιατροί μέλη της IPPNW  και με σεβασμό σας θυμίζουμε τις ηθικές αξίες στις οποίες η συνύπαρξη στην Ευρώπη βασίζεται. Αισθανόμαστε ότι είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι τόσο η Διακήρυξη του ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν τα θεμέλια διαμόρφωσης κάθε πολιτικής. Αυτές οι αρχές θα διευκολύνουν να επιστρέψουμε σε μιαν ειρηνική συνύπαρξη στην Ευρώπη

 Υπογράφουν
Dr. Angelika Claussen, IPPNW Vice-President for Europe
Dragan Velikovic, MD, President of the Serbian affiliate of IPPNW
Dr. Kati Juva, MD PhD, Chair Physicians for Social Responsibility, Finland
Prof. Abraham Behar, President AMFPGN, former IPPNW Co-President, France
Dr. Helmut Lohrer, MD, International Councillor, IPPNW Germany
Dr. Maria Arvaniti-Sotiropoulou, MD Authror President of Greek affiliate of IPPNW, Greece
Sead Zeynal, MD, IPPNW FYR Macedonia
John Gunnar Maeland, MD, IPPNW Norway
Anastasia Medvedeva, MD, IPPNW Russia
Prof Andreas Nidecker, MD, past president and board member PSR/IPPNW Switzerland
Prof. Aytug Atici, MD, Turkey
Dr. Elisabeth McElderry, Medact, UK
Yuliya Kovalevska, PhD, IPPNW Ukraine
Jonathan Lauryn, European IPPNW Student Representative
Aino Weyers, International IPPNW Student Representative
                                      Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης