Οι δημογέροντες των Αθηνών Όμηροι των Τουρκων

   
Οι δημογέροντες των Αθηνών Όμηροι των Τούρκων 

  Σε αυτούς του δίσεκτους καιρούς που περνά η Ελλάδα είναι πολύ χρήσιμο να ξαναβρίσκουμε τις ρίζες μας. Και γιαυτό ο ιστορικός "Σύλλογος των Αθηναίων" σφράγισε τα 120 χρόνια λειτουργίας του με την έκδοση ενός πολύ σημαντικού κειμένου.
Το "Οι δημογέροντες των  Αθηνών Όμηροι" είναι ένα δράμα σε 5 πράξεις, με πολύ σημαντικές για την ιστορία της Αθήνας υποσημειώσεις -περιγραφές της Αθήνας της εποχής που εξιστορεί την απόδραση από τις φυλακές του Πύργου της Ακρόπολης των δημογερόντων που είχαν φυλακίσει οι τούρκοι για να μην επαναστατήσει η υπόδουλη Αθήνα. 
Ο πύργος στην Ακρόπολη στον οποίο φυλακίστηκαν οι δημογέροντες είχε κατασκευασθεί από υλικά των Προπυλαίων και κατεδαφίστηκε μετά από απόφαση Σλήμαν Ας σημειωθεί ότι στον ίδιο πύργο είχε φονευθεί και ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος
Συγγραφέας είναι ο Αχιλλεύς Αγγέλου Γέροντας, γιος ενός από τους φυλακισθέντες δημογέροντες του Αγγέλου Γέροντα, (φιλικού αγωνιστή της εθνεγερσίας και μετέπειτα 2 φορές δημάρχου Αθηναίων) ο οποίος σκέφθηκε το 1888 με αυτό τον τρόπο να καταγράψει το ιστορικό γεγονός όπως το είχε ακούσει από τους πρωταγωνιστές του.  
Τα γεγονότα έχουν ως εξής και έχουν επίσης περιγραφεί και από άλλες πηγές ανάμεσά τους και από τον Δημήτρης Καμπούρογλου εγγονό του Άγγελου Γέροντα. Τον Απρίλιο του 1821 ο Άγγελος Γέροντας (1785-1862) συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με άλλους δημογέροντες και προκρίτους και τοποθετήθηκε στις φυλακές τις Ακρόπολης, όπου έμεινε αιχμάλωτος επί επτά μήνες. Στο διάστημα αυτό βασανίστηκε αφόρητα πολλές φορές και είδε τον θάνατο. Ωστόσο κατόρθωσε να διαφύγει και κατέφυγε στην Αίγινα, ενώ λίγο αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα όπου και αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του δημογέροντα.
Το έργο του Αχιλλέα Γέροντα διασώθηκε μετά από περιπέτειες από την οικογένεια μέχρι που έφθασε στα χέρια του λογοτέχνη Δημητρίου Γέροντα ο οποίος πρώτος αντελήφθη την τεράστια σημασία του το καθαρόγραψε και το επιμελήθηκε παραδίδοντάς το στο γιο του γιατρό λογοτέχνη Αγγελο Γέροντα ο οποίος έκανε και την τελική επιμέλεια του κειμένου (το πρωτότυπο φυλάσσεται σήμερα στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο).
το εικονιζόμενο ρολόι του Ελγιν είχε χτιστεί σαν ανταπόδοση !! στην πόλη μετά την κλοπή των Ελγινείων μαρμάρων
Το θεατρικό έργο είναι γραμμένο σε ωραιότατη καθαρεύουσα, η οποία αποδίδει με ενάργεια τα γεγονότα και περιγράφει γλαφυρά την τοπογραφία της Αθήνας ενώ δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή και από τους σημερινούς νέους.
Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου (το οποίο περιέχει και εξαιρετικές εικόνες της Αθήνας της εποχής) που έγινε στο ανακαινισμένο κτίριο του Συλλόγου Αθηναίων στην Πλάκα, ο πρόεδρος Ελευθέριος Σκιαδάς συνόψισε την προσφορά του Συλλόγου κατά τα 120 χρόνια της λειτουργίας του η οποία απλώνεται από την έκδοση βιβλίων μέχρι την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους αδύναμους συμπολίτες καθ' όλη την ιστορική πορεία από την Κατοχή μέχρι και σήμερα.
ο γιατρός λογοτέχνης Αγγελος Δημ. Γέροντας παρουσιάζει το βιβλίο
Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από όλους, ενώ το παράδειγμα της οικογένειας Γέροντα αποδεικνύει ότι η αναζήτηση των πατρογονικών ιδεωδών είναι αυτό που πρέπει να μας καθοδηγεί όλους ειδικά κατά τις δύσκολες στιγμές που σήμερα περνά ο τόπος.
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης