Σχετικά με την επίσκεψη των θρησκευτικών αρχηγών στη Λέσβο


Σχετικά με την επίσκεψη των θρησκευτικών αρχηγών στη Λέσβο

Την ώρα που η Ευρώπη έδειξε το απάνθρωπο πρόσωπό της στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης έτυχε δυστυχώς δηλητηριώδους αμφοτερόπλευρης κριτικής. Ακόμη και όσοι χειροκροτούσαν τους καλλιτέχνες, που έπαιξαν πχ λευκό πιάνο με ουρά στις λάσπες της Ειδομένης, με το σκεπτικό ότι η πράξη τους στρέφει τα φώτα των ΜΜΕ στους πρόσφυγες, τώρα έσταζαν φαρμάκι απαιτώντας πράξεις και όχι λόγια από τους θρησκευτικούς ταγούς.
Για  να είμαστε ακριβοδίκαιοι η επίσκεψη των τριών ηγετών του  χριστιανικού κόσμου ήταν πράξη και μάλιστα σημαντική, αφού χρειάστηκε να παραμερίσουν διχασμό αιώνων και κριτική εκ των έσω σχετικά με την πρωτοκαθεδρία και το τυπικό. Για την δυτική εκκλησία ήταν μια έμπρακτη απόδειξη αλλαγών στην πολιτική του Βατικανού, κάτι που κανείς προηγούμενος πάπας δεν τόλμησε, χωρίς να ξεχνάμε τη συνεργασία του πάπα Πίου ΙΒ με τους Ναζί κατά το ολοκαύτωμα.
Κριτική και ιλαρότητες ακούστηκαν και για την παρουσία του άθεου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλάι των ηγετών της Χριστιανοσύνης. Και επειδή αυτή η κριτική είναι συχνή πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι ο συνειδητός άθεος ή αγνωστικιστής οφείλει να σέβεται με συνέπεια τα θρησκευτικά πιστεύω όλων των συνανθρώπων του, αφού δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν ν’ αποδεχθούν το θάνατο σαν τελικό μηδενισμό της υπόστασής τους και η θρησκεία επιβιώνει επειδή παρηγορεί στα αδιέξοδα της ζωής. Πολύ περισσότερο ένας πολιτικός ηγέτης πρέπει να συμμορφώνεται στο τελετουργικό κάθε θρησκείας, όπου και αν βρεθεί και φυσικά και στη δική του χώρα.
Κριτική ακούστηκε και για τον τρόπο με τον οποίο 12 πρόσφυγες επελέγησαν με κλήρο να ταξιδεύσουν με το παπικό αεροπλάνο. Ο πάπας σαν πολιτικός αρχηγός ανεξάρτητου κράτους ήθελε να δείξει σε μεγάλα κράτη της ΕΕ που πιστεύουν στη δυτική εκκλησία  πχ Πολωνία ότι το να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες  είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του δράματος, που -όπως επισημάνθηκε- ο πόλεμος προκάλεσε. Προφανώς πήρε 12 για λόγους συμβολικούς, αλλά όσους και νάπαιρνε δεν υπάρχει πιο αδιάβλητος τρόπος μιας τέτοιας προνομιούχου επιλογής από την κλήρωση.
Είναι βέβαιο ότι το προσφυγικό πρόβλημα δε θα λυθεί με αυτή την επίσκεψη, ούτε και η προσωπική τραγωδία κάθε εγκλωβισμένου μετανάστη θα δει το τέλος της. Όμως οι κκ Βαρθολομαίος, Βενέδικτος και Ιερώνυμος με την παρουσία τους στη Λέσβο έπραξαν όσα όλοι περιμένουμε από χριστιανούς ηγέτες. Χάραξαν την σωστή πορεία για το χριστιανικό τους ποίμνιο κι έδειξαν και στους αλλοδόξους την ουσία του Χριστιανισμού, που είναι η αγάπη προς όλους. Μετά από αυτό φυσικά περιμένουμε και συνέχεια και ήδη στην Ελλάδα η Αρχιεπισκοπή έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη προς όλους κατά τα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης. Σαν έλληνες χρωστάμε ένα ολόψυχο ευχαριστώ τόσο στον πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και στον πάπα Βενέδικτο, γιατί σε καιρούς που οι έλληνες συκοφαντούνται και διασύρονται από τους στενόκαρδους υπηρέτες των αγορών, εκείνοι με την επίσκεψή τους ανέδειξαν και εγκωμίασαν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που απλόχερα και κάτω από τόσο δύσκολη συγκυρία ο λαός μας δείχνει στους κατατρεγμένους.
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης