Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Δίβρη

η συγκέντρωση στο χώρο των ομιλιών
Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Δίβρη 28-8-2016

Το ΚΚΕ αποφάσισε να τιμήσει την 70η επέτειο ίδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού στη Δίβρη όπου υπήρξε και αρχηγείο των ανταρτών, όπως υπήρξε και έδρα του Στρατού αργότερα, αφήνοντας νωπές ακόμη πληγές σε όσους έζησαν τα γεγονότα του εμφύλιου.
τότε 

τώρα
Από την προηγούμενη έγιναν αφισοκολήσεις και υπερπαραγωγή από ερυθρές σημαίες στον κεντρικό δρόμο του χωριού και την επομένη δεκάδες πούλμαν κατέφθασαν με κομματικά μέλη από όλη την Ελλάδα αφού είναι γνωστό ότι ο Δημοκρατικός Στρατός είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση μπροστά από το οίκημα που μέχρι την κατάργησή του στέγαζε το Ειρηνοδικείο και η οποία φωτογραφήθηκε και δημοσιεύτηκε  στο βιβλίο του Αριστείδη Καμαρινού.
μπροστά από το ίδιο κτίριο τότε

και τώρα
Το ΚΚΕ αποφάσισε την ανάρτηση τιμητικής αναμνηστικής πλάκας στην περιοχή Κάτω Γαβροβίκος δηλαδή στην περιοχή όπου υπάρχουν πολλές αρνητικές μνήμες για τη δράση των ανταρτών κατά των αντιφρονούντων κατά την διάρκεια του εμφύλιου, αν και  βεβαίως ο στρατός εκτελούσε αργότερα τους αντάρτες στην αντίθετη πλευρά του χωριού.

Οι πληγές του εμφύλιου είναι ακόμη νωπές από ακούσματα και διηγήσεις, έτσι που δεν είναι παράδοξο το ότι σε αυτή την κομματική φιέστα μόνο 5-6 ντόπιοι παρέστησαν και αυτοί όχι απαραίτητα συμπαθούντες.  

τότε

αμέσως μετά την εκδήλωση
Η παρέλαση έγινε στον κεντρικό δρόμο με την άψογη οργάνωση του ΚΚΕ αν και ελάχιστοι άκουσαν περνώντας κάτω από τον ιστορικό χώρο ότι αυτό ήταν το σημείο για το οποίο ξεκίνησαν την ημερήσια εκδρομή τους στην Ορεινή Πελοπόννησο.



Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης