Μια βόλτα στο Charlottenburg

 Μια βόλτα στο Charlottenburg

Αν θες το όνομά σου να ζει για πάντα δε χρειάζεται να κάνεις πολέμους ή σπουδαία επιτεύγματα. Αρκεί να έχει κάποια προίκα κι ένα σύζυγο πρόθυμο να την ανταλλάξει χτίζοντας σου ένα εξοχικό παλάτι. Έτσι στο Βερολίνο η περιοχή Charlottenburg αν κει είχε οικισμό από τη νεολιθική εποχή πήρε το όνομά της από την Σοφία Καρλότα του Αννόβερου. Η περιοχή από χωριό έγινε το 18ο αιώνα κέντρο αναψυχής, με βίλλες και ωραία οικήματα μέχρι που ο Χίτλερ επέλεξε τη γειτονιά για να κατασκευάσει το Ολυμπιακό του Στάδιο. Μετά τον πόλεμο ανήκε στο δυτικό Βερολίνο και στο Πολυτεχνείο και τους γύρω χώρους κατά τη δεκαετία του 1960 γινόντουσαν συχνά διαδηλώσεις, που είχαν και νεκρούς. Σήμερα θεωρείται το Chinatown του Βερολίνου, αν και διαπίστωσα ότι όπως και όλο το Βερολίνο φιλοξενεί πολλούς μετανάστες που έχουν λίγο ή πολύ εκγερμανιστεί. Αυτός ο εκγερμανισμός επιβάλεται ακόμη και στους τουρίστες αφού όλες οι επιγραφές είναι στα γερμανικά, ενώ αν και το Βερολίνο είναι τουριστικός προορισμός, ελάχιστοι μιλούν αγγλικά. Πάντως οικοδομικά το παλιό δένει με το μοντέρνο χωρίς πολλές αντιρρήσεις.
το Πολυτεχνείο με τα πολλά πρόσωπα
Πρωί πρωί κι επειδή οι Γερμανοί είναι τεμπέληδες!! και δεν ανοίγει τίποτε πριν από τις 10 σκοτώνοντας το χρόνο περπάτησα  τη γειτονιά  και πραγματικά χάρηκε τη βόλτα γύρω από το παλάτι της Καρλότας που δυστυχώς δε χάρηκα όπως του πρέπει, αφού ανακαινίζεται.

Η φύση είναι γοητευτική και οι Βερολινέζοι απολαμβάνουν τη βόλτα ή την άσκηση συχνά συντροφιά με το σκύλο τους. Το ποδήλατο δεν είναι άσκηση αποκλειστικά για το πάρκο, αφού σε όλο το Βερολίνο υπάρχουν τεράστια πεζοδρόμια γεμάτα με ταχέως περιφερόμενους ποδηλάτες. Το Φθινόπωρο είναι γλυκό ακόμη και στη Γερμανία.

όπου τα αγάλματα τηλεφωνουν και οι σκύλοι φωτογραφίζονατι



Σε όλα τα κάγκελα του πάρκου λουκέτα προσπαθούν να φυλακίσουν τον αιώνιο έρωτα

το παλάτι από την πλευρά του ποταμού

το Μπελβεντέρε







Γέφυρα που πάνω της περνούν αυτοκίνητα

η καθημερινότητα
και στο Βερολίνο υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό!



αγάλματα παντού Ο νεοκλασσικισμός στο φόρτε 

μοιάζει γιαπωνέζικο

και μπαρόκ κήπος

κάστανα αν πεινάσετε

γωνιές για ρομαντικούς ή κουρασμένους


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

  1. Grant Alexander Πολύ όμορφες φώτο, όπως και τα κειμενάκια που τις ακολουθούν!!! Αγαπητή κα Σωτηροπούλου μου ασκούν πάντα γοητεία τα κείμενά σας και σας ευχαριστώ γι' αυτό !!!!
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 2 ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης