Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας


το μοντέρνο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας


Την Πάτρα την πρωτογνώρισα από παιδί, έκτης δημοτικού και την ερωτεύτηκα ακαριαία. Αργότερα ήταν τακτικός σταθμός στα ταξίδια μας προς τη Δίβρη, ενώ γνωστοί και εκδηλώσεις πάντα μου πρόσφεραν αφορμές για μια στενότερη γνωριμία με τις ομορφιές της. 
Αφ' ότου άνοιξε η νέα Εθνική Τρίπολης αραίωσαν οι επισκέψεις μου κι έτσι δεν είχα σπεύσει να επισκεφθώ το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της. Παρ' ότι είχα επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο και το Κάστρο δε μπορούσα ποτέ να φαντασθώ ότι η Πάτρα κατέχει τόσους εξαιρετικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς  οι οποίοι στο νέο Μουσείο εκτίθενται με πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο.
Αν και η πόλη των Πατρών ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο και έφθασε στο αποκορύφωμα της δύναμής της το 2ο μΧ αιώνα η περιοχή κατοικήθηκε από το 3.000 πΧ
τιμή στους ρωμαίους εποικιστές που απεικονίζονται στη γλυπτική 

σε μια παραθαλάσσια πόλη ο τρίτων είναι αναμενόμενος

Το ίδιο το Μουσείο είναι πρόκληση αφού χάρη στον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη θυμίζει περισσότερο μουσείο μοντέρνας τέχνης  (Gugenheim) παρά το κλασσικό αρχαιότροπο γνωστό στυλ και στα 5.955 τμ του αναδεικνύεται οργανωμένα η ζωή των αρχαίων Πατρέων  .
Έκπληξη δεύτερη το μειωμένο (50%) κατά το χειμώνα εισιτήριο που δίνει ευκαιρία στους ντόπιους να επισκέπτονται ξανά και ξανά τον ωραίο χώρο.
έκθεση μοντερνας τέχνης ανάμεσα στα αρχαιολογικά εκθέματα
Έκπληξη τρίτη στον ίδιο χώρο δίπλα στα αρχαία εκθέματα γίνεται έκθεση μοντέρνας τέχνης που παραδόξως σμίγει αρμονικά το νέο με το παλιό και δίνει ερεθίσματα για μια νέα προσέγγιση στην μουσειακή θέαση. 
Η πανύψηλη αίθουσα που σαν ουρανός σκεπάζει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχεις την αίσθηση ότι σε μεταφέρει στο χρόνο και τα υπέροχα ψηφιδωτά παντού προκαλούν σε εξερεύνηση χωρίς την πλήξη των συνηθισμένων μουσειακών εκθεμάτων.
Οι υπάλληλοι του Μουσείου όλοι ευγενικοί και εξυπηρετικοί χωρίς τίποτε από την παλιά αστυνομικού και νυσταλέου στυλ όψη των παλαιότερων φυλάκων στα μουσεία όχι μόνο της Ελλάδας. 
Τέλος τα ίδια τα εκθέματα, που αξίζουν μια πολύ προσεκτικότερη μελέτη και σε καλούν για ένα νέο ραντεβού και ο τρόπος έκθεσης τους σε ιδιωτικό, δημόσιο χώρο και νεκροπόλεις προσφέρεται για συζήτηση κι επανεκτίμηση, έτσι που ο επισκέπτης να αποκτά μιαν ολοκληρωμένη άποψη για την ζωή της αρχαίας πόλης. 
ερωτικά ειδώλια

Υπάρχουν ολόκληρα δωμάτια. Εδώ Ληνό με πατηρήρι σε αρχαίο οινοποιειο

εξαιρετικά ψηφιδωτά

υπέροχο μπάνιο
Υπάρχουν και σύγχρονοι χώροι λειτουργικοί αμφιθέατρο αναψυκτήριο κλπ που θα μπορούσε να εξυπηρετούν όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και τουριστικές ανάγκες .
Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι από τα ωραιότερα νέα Μουσεία της Ελλάδας μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι και αξίζει όλοι μας να το επισκεφθούμε.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης