Φεύγοντας τη σωστή στιγμή

Φεύγοντας τη σωστή στιγμή

 ¨Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» έλεγε ο Σόλων. Και ο Φιντέλ Κάστρο δίκαια είναι μακαριστός, αφού έζησε μια γεμάτη ζωή και είδε τα οράματά του να επιβιώνουν. Παρά τις άπειρες απόπειρες κατά της ζωής του και τη βαριά ασθένεια, που τον ανάγκασε σε μεταβίβαση της εξουσίας στον αδελφό του, έφυγε πλήρης ημερών, λαοφίλητος και λαομίσητος συνάμα, μα πάντα υπαρκτός. Ο Τσε Γκεβάρα με τον πρόωρο μαρτυρικό του θάνατο παρέμεινε αιώνια νέος και σύμβολο της επανάστασης, που πάντα θα εμπνέει ελπίδα στις επόμενες γενιές. Ο Κάστρο υλοποίησε το όραμα μιας ανεξάρτητης Κούβας με όλες τις απολαβές, αλλά και τις διαψεύσεις, τα λάθη, τις υπερβολές, τις καταχρήσεις, την καταπίεση, τους συμβιβασμούς, που πάντα συνοδεύουν ειδικά την ανεξέλεγκτη εξουσία. Σκληρός μαχητής προκαλούσε μέχρι το τέλος τα πιο έντονα συναισθήματα σε εχθρούς και φίλους.
 «Δεν υπάρχουν μεγάλοι άνδρες» έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Υπάρχουν μεγάλα γεγονότα.»  Και ο Κάστρο τα προκαλούσε. Μεταμόρφωσε την Κούβα, σημάδεψε την εποχή του, κι έγινε σύμβολο παγκόσμιας λάμψης. Ενσάρκωσε τα οράματα όχι μόνο του λαού της Κούβας, αλλά και όσων πίστευαν σε ένα δικαιότερο κόσμο, αντιστάθηκε στις αμέτρητες επιθέσεις και το αδιάλειπτο εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ, λίγο έλειψε να γίνει αφορμή σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, επιβίωσε μετά την κατάρρευση της Σ. Ένωσης και είδε τον αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκέπτεται φιλικά την Αβάνα πριν ενσκήψει ο τυφώνας Τραμπ.
«Καθένας έχει το θάνατο που του αξίζει» λένε. Ιδού ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι κι ο Τσαουσέσκου. Όμως ο Φράγκο ή ο Στάλιν; Ο Πολ Ποτ; Τι απόγιναν τα πλήθη που με θρησκευτική κατάνυξη προσκυνούσαν την καλοδιατηρημένη μούμια του Λένιν; Τι πρόσφεραν είδωλα όπως η Μονρόε, ο Έλβις ή η Περόν που εξακολουθούν να λατρεύονται μετά θάνατον;
Άτροπος, Λάχεσις και Κλωθώ ρυθμίζουν τα του βίου, ορίζουν τα του θανάτου. Και οι τρεις φαίνεται ότι ευλόγησαν το λίκνο του βρέφους στην Κούβα και του χάρισαν ούριο άνεμο, γερό σκαρί με ευέλικτο πηδάλιο και χρόνο πολύ και σοφά ζυγισμένο. Έφυγε τη σωστή στιγμή.
Η Ιστορία στην επόμενη στροφή μελετά την τελική κρίση. Αμερόληπτη; Όχι απαραίτητα. Σύμφωνη πάντα με το κλίμα των ενιαυτών.



Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

  1. Theofilos Iliades Σωστή περιγραφή ,σωστές επισημάνσεις ,τυρανος με όλη την αρχαια σημασία της λέξης ,ευεργέτης για τον Λαό της Κούβας,ερωτηματικό .Κανεις δεν ξέρει πως θα ήταν ο Λαός της χώρας αν δεν υπήρχε ο Κάστρο .Πραγματι έφυγε ,κατα τα φαινόμενα,την σωστή στιγμή .Δεν μπορεί όμως πρέπει να άφησε κάποια γραπτά για τα τελευταία δέκα χρόνια ,θα τα μάθουμε ποτέ ;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης