Οι Στόχοι του ΟΗΕ για καλή υγεία και ευημερία για όλους σύμφωνοι με τον Ιπποκρατικό κανόνα

M. Αρβανίτη Σωτηροπούλου, Κάρεν Χάλοους, Παύλος Ναθαναήλ, Γιάννης Σχιζας
Οι Στόχοι του ΟΗΕ για καλή υγεία και ευημερία για όλους σύμφωνοι με τον Ιπποκρατικό κανόνα
  
 Εισήγηση στην Εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΔΟΠ για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στις 16 Μαρτίου 2017  στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)

      Ο ΟΗΕ προωθεί 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από αυτούς ο 3ος που αφορά την καλή υγεία συνδέεται και με τον 1ο και 2ο (καθώς δε μπορείς να έχεις καλή υγεία σε συνθήκες φτώχειας και λιμοκτονίας), όσο και με τον 16ο (καθώς η ειρήνη είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ανθρώπων) όσο και με όσους συνδέονται με το περιβάλλον (7,11,13 και 14) (αφού η ανθρώπινη υγεία -όπως πρώτος ο Ιπποκράτης ανέδειξε- έχει απόλυτη σχέση με το περιβάλλον στο οποίο ζει).
Παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο η ανισότητα στην ανθρωπότητα έχει διευρυνθεί και είναι πλέον ορατή σε όλους.
   Σήμερα -περισσότερο από ποτέ- ο πόλεμος απειλεί την επιβίωση, όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Και δεν είναι μόνο τα πυρηνικά όπλα, που όχι μόνο εξακολουθούν να επιτρέπονται, αλλά και αναβαθμίζονται. Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από λιμούς και λοιμούς από ιάσιμες ασθένειες, υπάρχουν επιστήμονες που καλλιεργούν συστηματικά ιούς και στελέχη σε πολεμικά εργαστήρια.
Ενώ στις δυτικές χώρες όχι μόνο το προσδόκιμο επιβίωσης έχει εντυπωσιακά αυξηθεί, αλλά και με πανάκριβες τεχνικές γεννούν υπέργηρες (σε λίγο θα μπορεί να κυοφορούν και κάποιοι άνδρες τα κλωνοποιημένα τέκνα τους) στις φτωχές χώρες πάνω από 6 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν πριν κλείσουν τα 5 χρόνια τους. Την ώρα που οι προνομιούχοι ξοδεύουν περιουσίες για πλαστικές επεμβάσεις,  κάποιοι άλλοι στην ίδια χώρα δεν έχουν ν’ αγοράσουν ούτε Ασπιρίνη. Την ώρα που δήθεν «ευαισθητοποιημένοι» φανατικοί στη Δύση προπαγανδίζουν κατά των εμβολίων, χάρη στην ΠΟΥ του ΟΗΕ μόνο από το 2000 μέχρι σήμερα 15,6 εκατομμύρια θάνατοι έχουν προληφθεί χάρη στο εμβόλιο της Ιλαράς.
Οι στόχοι για την καλή υγεία του ΟΗΕ καλύπτουν όλους τους ανθρώπους, σε όλη τη γη. Έτσι επικεντρώνουν όχι μόνο στην τραγωδία των λιμοκτονούντων στον Τρίτο κόσμο και στους αμάχους που σφαγιάζονται στα πεδία πολέμων, στα στρατόπεδα προσφύγων ή αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και στους προνομιούχους, που λόγω κακής διατροφής ή επιβλαβών πρακτικών συνεχίζουν ν’ αυτοκτονούν καθημερινά.
Έτσι για ολόκληρη την ανθρωπότητα ο ΟΗΕ στοχεύει να μειώσει, έως το 2030, κατά το ένα τρίτο την πρόωρη θνησιμότητα από μη-μεταδόσιμες ασθένειες μέσω της πρόληψης και της θεραπείας και να προωθήσει την ψυχική υγεία και την ευημερία
Να ενισχύσει την πρόληψη και τη θεραπεία σχετικά με την κατάχρηση ουσιών, όπως ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ.
Να μειώσει στο μισό, έως το 2020, τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε τροχαία ατυχήματα
Να διασφαλίσει, έως το 2030, την ουσιαστική μείωση του αριθμού των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες καθώς και στη ρύπανση και τη μόλυνση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους .
Προωθώντας την δικαιοσύνη στοχεύει να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για μεταδόσιμες και μη ασθένειες, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες και να παράσχει πρόσβαση σε προσιτά και απαραίτητα φάρμακα και εμβόλια.
Αυτοί οι στόχοι του ΟΗΕ, είναι σύμφωνοι με τον Ιπποκρατικό κανόνα ότι η ζωή είναι υπέρτατη αξία και κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιλέγει ανάμεσα σε φίλους ή εχθρούς, νέους ή γέρους, πλούσιους ή φτωχούς. Η άσκηση της Ιατρικής είναι μια πολιτική πράξη και ο γιατρός καλείται να υπερασπιστεί την ποιότητα ζωής του ασθενή του. Σύμφωνα με τους αφορισμούς του Ιπποκράτη ο γιατρός δικαιούται ν' απαιτήσει για τον ασθενή του το σωστό διαιτολόγιο, το υγιεινό περιβάλλον, την με μέτρο άθληση και σύμφωνα με τον 16ο αφορισμό "σε ελλιπή διατροφή λιγότερη εργασία". Αν αναλογιστούμε ότι για τον ιπποκρατικό γιατρό ο αφέντης κι ο δούλος μετρούσαν το ίδιο σε μια δουλοκτητική κοινωνία καταλαβαίνουμε το βάρος της κοινωνικής ευθύνης κάθε γιατρού σήμερα, που η εμπορευματοποίηση της Ιατρικής θέτει στο γιατρό τραγικά διλήμματα επιλογών από τα ράντζα των νοσοκομείων μέχρι τις λίστες αναμονής των μεταμοσχεύσεων. Με την Ιπποκρατική φιλοσοφία η Ιατρική από το λίκνο της γίνεται ο φυσικός προμαχώνας της Ειρήνης. Ο Ιπποκράτης δεν αρκέστηκε στο να περιθάλπει τους αθηναίους στο λοιμό του Πελλοπονησιακού πολέμου. Αν και κοντά στους πολιτικούς ηγέτες της εποχής, δε διστάζει ν' αποταθεί στο λαό της Θεσσαλίας με τον "Επιβώμιο" λόγο του, όταν οι αθηναίοι απείλησαν την Κω και ν' αποτρέψει έτσι εκείνος, o πρώτος γιατρός, για πρώτη φορά, ένα πόλεμο. Στα βηματά του η Εταιρεία μας με σλόγκαν το Ιπποκρατικό «Κάλλιον έστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» πρωτοστάτησε στον αντιπυρηνικό αγώνα και γιαυτό τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1985
Οι στόχοι του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Εμείς, ειδικά οι γιατροί από τη χώρα, που γέννησε τον Ιπποκράτη, νιώθουμε την ανάγκη να συστρατευθούμε ακόμη μια φορά, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για ολάκερη την ανθρωπότητα.
Έτσι θεωρούμε καθήκον μας να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι υπέρογκοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, σπαταλούν πολύτιμους, για την κοινωνία, πόρους και δεν διασφαλίζουν την ειρήνη. Ειδικότερα τα πυρηνικά δε συμβάλουν στην ασφάλεια του πλανήτη. Αυτό ο ΟΗΕ το αντιλαμβάνεται και γιαυτό σύμφωνα με την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας την 23 Δεκεμβρίου 2016 ξεκινά στις 27 Μαρτίου 2017 συζήτηση για «τη δημιουργία εντός του 2017 ενός δεσμευτικού νομικού οργάνου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με στόχο την πλήρη τους εξαφάνιση».
Νιώθουμε βαθύτατα απογοητευμένοι επειδή η παρούσα κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεση, που επανειλημμένα έδωσε ότι θα παλέψει για ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά.
Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση, που μας δόθηκε από τον κο Κωνσταντίνο Κοδελλιά  πρώτο γραμματέα της μόνιμης επιτροπής στον ΟΗΕ 
    "Η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις επειδή πιστεύει ότι υπάρχουν άλλες συμφωνίες!!! που επιτρέπουν τον πυρηνικό αφοπλισμό"
Έτσι όμως η χώρα μας, μποϊκοτάροντας την διαδικασία στον ΟΗΕ, εμφανίζεται ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένη να εφαρμόσει το άρθρο VI της ισχύουσας ΝΡΤ (την οποία υπέγραψε) σύμφωνα με το οποίο «είναι υποχρεωμένη να στηρίζει κάθε διαδικασία που γίνεται με καλή πίστη για τον πυρηνικό αφοπλισμό».
Αν και κατανοούμε την ιστορική συγκυρία, (με τους δανειστές να μην κλείνουν την αξιολόγηση και την Τουρκία να απειλεί διαρκώς τα σύνορά μας) περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση, να αναθεωρήσει τη στάση της, και σύμφωνα με την επιθυμία του ελληνικού λαού και τις εξαγγελίες της, να συνταχθεί με την πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ, που τώρα νομοθετούν στον ΟΗΕ την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής»

 Στην ίδια εκδήλωση ομιλητές ήταν οι κκ 

                          Γιάννης Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών
ο υφυπουργός ΥΠΕΞ κ Γιάννης Αμανατίδης στο βήμα

     Karen Hallows, εκπρόσωπος της συνεργαζόμενης με τον ΟΗΕ διεθνούς οργάνωσης PEACE BOAT
η κα Κάρεν Χάροους στο βήμα

       Γιάννης  Σχίζας, συγγραφέας - στέλεχος του Οικολογικού κινήματος

Συντόνιζε ο Παύλος Ναθαναήλ,  δημοσιογράφος –  πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων
Παρεμβάσεις έκαναν οι Πάνος Τριγάζης Πρόεδρος ΠΑΔΟΠ, 

ο κος Τριγάζης στο βήμα

Σοφία Τζιτζίκου πρόεδρος UNICEF, 
η κα Τζιτζίκου στο βημα

Νίκος Λιούσης πανεπιστημιακός.
ο κος Λιούσης στο βήμα

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης