Και οι στρατιωτικές δαπάνες σκοτώνουν

Και οι στρατιωτικές δαπάνες σκοτώνουν
 Ομιλία στο Δημαρχείο  Αρχαίας Ολυμπίας 29-4-2017
Τύμπανα πυρηνικού πολέμου ηχούν στην Κορέα, ο κίνδυνος είναι πλέον απτός και δε μπορούμε να κατηγορούμε μόνο τον παρανοϊκό δικτάτορα της δύσμοιρης χώρας. Άλλωστε το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί, όταν το δήθεν πυρηνικό οπλοστάσιο του Σαντάμ χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή για τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι με το «έτσι θέλω» βομβαρδισμοί από όλους εναντίον όλων -στην πλειοψηφία αμάχων- στη Συρία, η κρίση στην Ουκρανία, οι υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων δηλώσεις υπεύθυνων υποτίθεται αρχηγών κρατών, όπως οι Τραμπ, Πούτιν και Τερέζα Μέι ξυπνούν τους χειρότερους εφιάλτες μας.
 Και όμως την ώρα που Τραμπ και Πούτιν, ομολογούσαν με θράσος όσα γνωρίζαμε (ότι δηλαδή επεκτείνουν και εκμοντερνίζουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο την ώρα που κατηγορούν και απειλούν όσους διεκδικούν το ίδιο «δικαίωμα στην ασφάλεια») και προανάγγειλαν μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, στον ΟΗΕ στις 23 Δεκεμβρίου 2016 υιοθετήθηκε το ιστορικό ψήφισμα L41 για «τη δημιουργία εντός του 2017 ενός δεσμευτικού νομικού οργάνου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με στόχο την πλήρη τους εξαφάνιση». Η διαδικασία στην ολομέλεια συνεχίστηκε με την πλειοψηφία των κρατών μελών κατά την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου 2017 και θα συνεχιστεί παρά το μποϊκοτάζ των πυρηνικοκατόχων και των συνοδοιπόρων τους. Δυστυχώς η Ελλάδα και αυτή τη φορά συστοιχίστηκε πλήρως με τις απόψεις του ΝΑΤΟ και κατά των σταθερά διακηρυγμένων (από κάθε πολιτική παράταξη του τόπου) αρχών υπέρ ενός κόσμου ελεύθερου από πυρηνικά.
Ήταν γνωστό ότι στις ΗΠΑ παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες κατασκευάζουν νέου τύπου πυρηνικά, που θα συνενώνουν τα «πλεονεκτήματα» των παλιών σε «όλα σε ένα μέγεθος» και στη Ρωσία τα εκσυγχρονίζουν. Η Εταιρεία μας από το 2013 απέδειξε με τεκμηριωμένη μελέτη της ότι ακόμη και περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος, (στη μελέτη ανάμεσα Ινδία και Πακιστάν), αλλά και αυτός που θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Κορέα, θα προκαλέσει κλιματική αλλαγή και οικονομική κρίση, που θα  επιφέρει λιμό με θύματα 2 δις ανθρώπους παγκόσμια. Στην Ελλάδα τα φυλασσόμενα σε Άραξο και Μαραθώνα πυρηνικά των ΗΠΑ, ευτυχώς αποσύρθηκαν, αν και η Σούδα εξακολουθεί να αποτελεί ορμητήριο για σκάφη, που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και η Συρία με τον περίπλοκο παγκοσμιοποιημένο της εμφύλιο δεν είναι μακριά.
Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο πεινούν, τα πυρηνικοκάτοχα κράτη ξοδεύουν καθημερινά 300 εκατομμύρια δολάρια για τα πυρηνικά τους όπλα..
Η παραγωγή, φύλαξη και ο εκμοντερνισμός τους αφαιρούν πολύτιμους πόρους από την υγεία, την παιδεία, την κλιματική αλλαγή, την ανακούφιση θυμάτων καταστροφών, την ανάπτυξη και κάθε ζωτική για την κοινωνία παροχή. Τα χρήματα, που ξοδεύτηκαν για τα πυρηνικά το 2010 ήταν διπλάσια από την βοήθεια που δόθηκε για ανάπτυξη σε όλη την Αφρική και ίσο με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν  του Μπαγκλαντές, μιας χώρας 160 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γραφείο Αφοπλισμού του ΟΗΕ έχει ετήσιο προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια δολάρια δηλαδή λιγότερο από το ποσόν που ξοδεύεται κάθε ώρα για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς.
 Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2015 σε 1,676 τρισεκατομμύριο δολάρια, ή κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η UNICEF δηλώνει φέτος ότι πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετές από τις σωστές τροφές, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη στην πρωτεύουσα του Καπιταλισμού τις ΗΠΑ 16 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η ύφεση το 2007. Ένα στα πέντε νοικοκυριά στις ΗΠΑ ζουν σήμερα με κουπόνια σίτισης και στο 20% των οικογενειών δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος.
Στο σχέδιο προϋπολογισμού του νέου Αμερικανού προέδρου για το 2018 προβλέπεται εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για την ασφάλεια και δραστικές περικοπές σε όλα τα άλλα υπουργεία. Η διπλωματία, η ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η ιατρική έρευνα προβλέπεται να περικόψουν τις δαπάνες τους 20-30%, ενώ για πολιτιστικούς συλλόγους, Μουσεία κλπ, δεν προβλέπεται ούτε ένα δολάριο.
Τα κράτη-μέλη του NATO έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν ως το 2024 τον στόχο που έχει θέσει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο για τις στρατιωτικές τους δαπάνες, δηλαδή να ανέρχεται σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ σε πολεμικές δαπάνες, σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF
σε σχέση με τις 14 παλαιότερες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%), μετά από την Ισπανία (29,6%) και την Ιταλία (26,8%). Το μικρότερο ποσοστό, στην ΕΕ-14 καταγράφουν οι σκανδιναβικές χώρες, Φιλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%). Επιπλέον, το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, στην ΕΕ-14.
Η συνεχιζόμενη  δραστική μείωση των διαθεσίμων έφεραν τις δαπάνες δημόσιας υγείας στο 6% του ΑΕΠ συνολικά, με συνεχώς πτωτική τάση σε απόλυτους αριθμούς, δεδομένης και την παράλληλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας. Έτσι σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει τη µεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία με ποσοστό 7,5% του οικογενειακού εισοδήματος, δίπλα στη Βουλγαρία 6,5%, όταν στην Ιταλία διαθέτουν 4,9%, στην Ισπανία  3,5%, στη Νορβηγία  2,6% και το Ηνωμένο Βασίλειο 1,6%.
Αναρωτιέται κανείς μήπως η ανθρωπότητα έχει μπει σε τροχιά αυτοκαταστροφής. Η Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου (Global Wealth Report) 2016 δείχνει ότι η ανισότητα αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό και σχεδόν ο μισός πλούτος της υφηλίου (το 46%) ανήκει στους εκατομμυριούχους, οι οποίοι αποτελούν το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Είναι μοιραίο λοιπόν νάναι έτσι άδικα πλασμένος ο κόσμος; Πρέπει να νιώθουμε τυχεροί, που ακόμη δε γίναμε Συρία και Ιράκ, που οι δικοί μας μετανάστες φεύγουν με πτήσεις κανονικές και δε σκυλοπνίγονται στο Αιγαίο, που τους δίνουν καλοπληρωμένες δουλειές ανάλογες με τα πολλά τους πτυχία και δε δουλεύουν πια στα ορυχεία όπως οι παππούδες τους; Πρέπει να λέμε «δόξα τω θεώ» γιατί έχουμε ακόμη την υγεία μας και δε χρειάζεται να καταφύγουμε στις καταργημένες δομές του ΕΣΥ, αφού δεν έχουμε πια να χρυσοπληρώνουμε ούτε την ασπιρίνη, που μας την έκοψαν κι αυτή;
Είναι το δίκιο έτσι ώστε «μακάριοι οι κατέχοντες»; Και τι κέρδισαν οι λαοί που στα προστάγματα του κουμουνισμού προσπάθησαν να θεμελιώσουν με το στανιό την ισότητα; Και πώς κατάντησαν οι χριστιανοί, που στην αρχή τουλάχιστον διαλαλούσαν την ισότητα μέσα από την προσφορά και τη θυσία;
Ναι, η απόλυτη ισότητα δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Ίσως δεν τη χρειαζόμαστε τουλάχιστον έτσι απόλυτη. Ίσως αντίθετα η ανισότητα επιβάλλεται για να τραβά μπροστά ο κόσμος.
 Όμως «αιδώς Αργείοι»! Καμιά πρόοδος δεν είναι ανεκτή όταν ισοζυγίζεται με 14 εκατομμύρια νεκρά παιδιά να βαραίνουν κάθε «πολιτισμένο» χρόνο μας. Και είναι παράλογο όλοι αυτοί οι εγκέφαλοι που μας καταπλήττουν με τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και τις καθημερινές αλλαγές στα γκάτζετ των  ipad να μη μπορούν, αν τους αφήσουν να σκεφθούν, να βρουν τις λύσεις για το ενεργειακό, την δίκαιη κατανομή του πλούτου και βασικά για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Γιατί αργά ή γρήγορα με την παγκόσμια πληροφόρηση για την ευημερία των λιγοστών, οι ορδές των πεινασμένων θα πάψουν να πνίγονται στα σύνορα και θα εξεγερθούν κατακλύζοντας τις χώρες της ευημερίας με το θάρρος της απελπισίας.
Η πολεμική βιομηχανία σπαταλά τη μερίδα του λέοντος προπαγανδίζοντας την δήθεν προληπτικά μεγαλύτερη ασφάλεια.  Όμως ασφάλεια δεν πρόκειται να υπάρξει στον κόσμο, όσο οι ανισότητες διευρύνονται και το δίκαιο δεν επικρατεί.
Μας λένε ότι είναι ανέφικτο να μας προστατεύσουν, αν δεν απαρνηθούμε για τη δική μας προληπτική ασφάλεια και το τελευταίο ατομικό μας δικαίωμα, αν δεν εκχωρήσουμε στους μιλιταριστές και τους εμπόρους του θανάτου λευκή επιταγή, το μέλλον των παιδιών μας. Ήδη βρισκόμαστε σε ολισθηρό κατήφορο.  Αν δεν αντισταθούμε στη λογική των στρατοκρατών, αν δεν επενδύσουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολλών, η τρομοκρατία θα εξαπλώνεται και ειρήνη ποτέ δε θα υπάρξει.
 
Στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, Συντόνιζε ο Κώστας Βλάμης πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπίων. Παρέστησαν ο υφυπουργός Παιδείας κ Μπαξεβανάκης, ο δήμαρχος  Αρχαίας Ολυμπίας. κ Γοντζάς, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος κ Παχός και ο αντιδήμαρχος κος Δεβές.
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης