«Μέτωπο λογικής κατά της πυρηνικής απειλής»

«Μέτωπο λογικής κατά της πυρηνικής απειλής»

Το ΥΠΕΞ για πρώτη φορά αναφέρεται στην θέση του για τα πυρηνικά


Με τίτλο «Μέτωπο λογικής κατά της πυρηνικής απειλής» πραγματοποιήθηκε η  εκδήλωση του ΠΑΔΟΠ  (με αφορμή την κρίση στην Κορέα και την «Συμφωνία πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων που ψηφίστηκε στον ΟΗΕ την 7-7-2017 και άρχισε να υπογράφεται στις 20-9-207) την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων.
Σε αυτήν Ο Δρ. Ανδρέας Θεοφίλου, Πυρηνικός Φυσικός και Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» επεσήμανε ότι «η Βόρεια Κορέα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά εναντίον στρατιωτικών στόχων, όπως είναι η βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ», ωστόσο «O βομβαρδισμός στρατηγικών στόχων απαιτεί μικρό βάρος και όγκο πυρηνικών βομβών,  κάτι   που δεν φαίνεται να έχει επιτύχει η συγκεκριμένη χώρα. Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια απαιτεί εκτόξευση από πυραύλους με ακρίβεια στόχευσης, διαφορετικά μπορεί να πλήξει πόλεις  με εκατομμύρια θύματα». Καταλήγοντας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «το καθεστώς της Β. Κορέας δίνει όλα τα  προσχήματα για στρατιωτική επέμβαση,  που άλλο δεν θέλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ για να αυξήσει την συνεχώς φθίνουσα δημοτικότητα  του».
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί,  για να υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ Διεθνής Σύμβαση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, κάτι που επιτεύχθηκε στις 7 Ιουλίου 2017 με τη συμμετοχή 130 χωρών αλλά με την Ελλάδα απούσα. «Θεωρούμε ότι – παρά τις δεσμεύσεις έναντι του ΝΑΤΟ, η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να λάβει μέρος στις σχετικές διαδικασίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου», τόνισε η ομιλήτρια της οποίας η οργάνωση IPPNW ανήκει στην Διεθνή Ιατρική Κίνηση για την αποτροπή Πυρηνικού Πολέμου ICAN, και έχει τιμηθεί  με ΝΟΜΠΕΛ Ειρήνης το 1985.
Την πρόταση του ΠΑΔΟΠ για την δημιουργία Ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά όπλα στο σύνολο της Χερσονήσου της Κορέας παρουσίασε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πάνος Τριγάζης, ο οποίος υπενθύμισε ότι την πρόταση αυτή είχε υποστηρίξει ο ιδρυτής του κράτους της Β. Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ ενώ σήμερα την υποστηρίζει η ΛΔ Κίνας. Απαιτείται – συνέχισε «άμεση αποκλιμάκωση της έντασης μέσω διαπραγματεύσεων, που μπορεί να έχουν και ως στόχο την ανακήρυξη του συνόλου της κορεάτικης Χερσονήσου σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα. Προφανώς, η Β. Κορέα δεν θα δεχτεί να αφοπλιστεί μονομερώς. Μπορεί όμως να αρνηθεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αν τα Αμερικάνικα πυρηνικά όπλα απομακρυνθούν από τη Ν. Κορέα».
Ας σημειωθεί ότι άρθρο του Πάνου Τριγάζη στην εφημερίδα ΑΥΓΗ (20-9-2017) με τίτλο «Το ΥΠΕΞ δεν ανησυχεί για την πυρηνική απειλή;» προκάλεσε την απάντηση του γραφείου Τύπου του ΥΠΕΞ (28-9-2017) όπου για πρώτη φορά καταγράφεται η θέση της κυβέρνησης στο θέμα των πυρηνικών.
Συγκεκριμένα το ΥΠΕΞ γράφει «αναφορικά με τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, που υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017.  η στάση της χώρας μας προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε σχετικούς οργανισμούς και συνθήκες. Ως μέλος της Συνθήκης μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT), η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος του πυρηνικού αφοπλισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει μια αποτελεσματική, σταδιακή και επαληθεύσιμη προσέγγιση για την επίτευξη του πυρηνικού αφοπλισμού, όπως ορίζει το Άρθρο 6 της Συνθήκης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και οι πυρηνικές δυνάμεις.»
Ο Π. Τριγάζης αμφισβήτησε ότι «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας μας δεν αποτελούν εμπόδιο για τη συμμετοχή της στην παγκόσμια προσπάθεια απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων. Με «επίκληση των υποχρεώσεων αυτών – επισήμανε ο  πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δικαιολογήσει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης ενώ με το ίδιο σκεπτικό είχε σπεύσει να δεχθεί το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία το 2013».
Η Εταιρεία μας ήδη από το 2015 ζητούσε με επανειλημμένα έγγραφα στο ΥΠΕΞ και τον κο πρωθυπουργό  να λάβει η Ελλάδα θέση υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, όπως άλλωστε επανειλημμένα δήλωναν ότι είναι κατά την επίσκεψη των Χιμπακούσα στο Προεδρικό Μέγαρο, όσο και κατά τις δυο επισκέψεις στη Βουλή, όχι μόνο η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, αλλά και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.
Τεκμηριώναμε ότι η νέα απαγόρευση ΔΕΝ είναι ασύμβατη με την υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πιστεύουμε ότι η οικονομική συγκυρία δεν θα πρέπει να διαγράφει την δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πρωτοστατεί σε τομείς ειρήνης.
Συγκεκριμένα στην ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ, η οποία παρεδόθη στον Υπουργό ΥΠΕΞ και τη ΒΟΥΛΗ κατά την επίσκεψη των Χιμπακούσα την 16-9-2016 αναφέρουμε:
«Ενώ η Στρατηγική Συνθήκη του ΝΑΤΟ από το 2010 λέει ότι για όσο τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία, η ίδια Συνθήκη διακηρύττει ότι η συμμαχία πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει συνθήκες για ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά. Μια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων θα στιγματίσει και θα απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Το να εργάζεται για τον πυρηνικό αφοπλισμό δεν είναι μόνο μια στρατηγική συνθήκη, αλλά και υποχρέωση που απορρέει από την Νuclear Non-Proliferation Treaty, μια συνθήκη την οποία υπέγραψαν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.  

Είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι δεν υπάρχει σύγκρουση για ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα να υποστηρίζει μια συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, αλλά αντίθετα αποτελεί μιαν υποχρέωση.»


Σχετικά με την Κορέα η Εταιρεία μας καταδικάζει έντονα αυτή την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική πράξη. Υπενθυμίζουμε ότι από την αυγή της ατομικής εποχής το 1945 πάνω από 2.000 πυρηνικές δοκιμές έγιναν παγκόσμια με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η Βόρεια Κορέα είναι το μόνο κράτος που έκανε πυρηνική δοκιμή κατά τον 21ο αιώνα. Οι ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να κάνουν πυρηνικές δοκιμές χωρίς έκρηξη βελτιώνοντας τα πυρηνικά τους όπλα. Η Εταιρεία μας  έντονα αποδοκιμάζει και αυτές τις δοκιμές.
Υπενθυμίζουμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας ξεκίνησε το 1950-53 όταν οι ΗΠΑ απείλησαν με χρήση πυρηνικών τη χώρα. 63 χρόνια μετά δεν έχει υπογραφεί καμιά συνθήκη τερματισμού του πολέμου. Απέκτησαν τεχνογνωσία από τη Σ. Ένωση και κατασκεύασαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα Yongbyon   μέσω της βρετανικής Magnox. Σύμφωνα με την Συνθήκη ΝΡΤ οι χώρες μπορούν να αποσύρουν την υπογραφή τους με τριών μηνών προειδοποίηση κάτι που η Πυον Γιανκ έκανε.
Οι υπόλοιπες πυρηνικοκάτοχες χώρες είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 2000 πυρηνικές δοκιμές  1945-1998, 50 από τις οποίες ήταν ατμοσφαιρικές και διέσπειραν τεράστια ραδιενέργεια στον πλανήτη προκαλώντας εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου παγκόσμια. Όλες τους σταμάτησαν τις πυρηνικές δοκιμές μόνο αφού τελειοποίησαν την τεχνολογία των κομπιούτερ ώστε να μη χρειάζονται πλέον τις πυρηνικές δοκιμές.
Για τη Συνθήκη Απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών NCBT χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις 20 χρόνων στον ΟΗΕ αλλά δεν έχει ακόμη ισχύ, επειδή 8 χώρες δεν την έχουν επικυρώσει (ανάμεσά τους ΗΠΑ, Κίνα, Ισραήλ Πακιστάν, Ινδία και Β. Κορέα). Καμία χώρα δεν έχει ακόμη διαλύσει τις εγκαταστάσεις των πυρηνικών δοκιμών.
Αν και οι 9 πυρηνικοκάτοχες χώρες έχουν συμφωνήσει με την ΝΡΤ στον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου καμιά δεν προσέρχεται στο διάλογο, ενώ συνεχίζουν να ξοδεύουν πάνω από 100 δις δολάρια κάθε χρόνο για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.
Αν και κάθε πυρηνικό όπλο αποτελεί καταστροφική ανθρωπιστική απειλή η Β. Κορέα υπολογίζεται ότι έχει κάτω από 10 πυρηνικές κεφαλές από το σύνολο των 15.800 δηλ το 0,1% του παγκόσμιου δυναμικού.
Οι πυρηνικοκάτοχες χώρες και το ΝΑΤΟ επικαλούνται ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων και η πιθανότητα πρώτης χρήσης τους είναι θεμελιώδης για την ασφάλειά τους. Όμως αυτό το νόμισμα έχει δυο όψεις και η Β. Κορέα το αποδεικνύει επικαλούμενη τις ίδιες δικαιολογίες.
Αυτό που έχουμε ήδη ψηφίσει στον ΟΗΕ είναι ένας νόμος για τα πυρηνικά που θα ισχύει το ίδιο για όλους, ακριβώς όπως έγινε με την απαγόρευση των χημικών και βιολογικών όπλων και των βομβών διασποράς.
Οι κυβερνήσεις, που πραγματικά θέλουν να ελευθερώσουν την ανθρωπότητα από τα πλέον επικίνδυνα όπλα, τα πυρηνικά, δεν καταδικάζουν απλώς τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, αλλά θα αναζωογονήσουν την NCBT και  όπως προτρέπει ο ΟΗΕ θα προσέλθουν τελικά για να υπογράψουν τη Συνθήκη για μια πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Εμείς πάντως αν και γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο μακρύ και δύσκολο, δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό και να απαιτούμε από την κάθε ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατήσει στην απελευθέρωση του πλανήτη από τα όπλα που έχουν αποδείξει ότι απειλούν την ύπαρξη του πλανήτη μας.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης