Εκδήλωση για το Πρώτο Διεθνές Συμβούλιο Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εκδήλωση για το Πρώτο Διεθνές Συμβούλιο Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στο βήμα ο κος Νικολακόπουλος, στο πάνελ Π.  Τριγάζης, Μ. Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Στα πλαίσια του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώθηκε από το ΠΑΔΟΠι στο αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης  στις 2-11-2017 εκδήλωση μνήμης για το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο (Κεντρικό κτίριο) στις 8 Οκτωβρίου 1929.  

Ομιλητές ήταν ο καθηγητής κος Ηλίας Νικολακόπουλος και ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ κος Πάνος Τριγάζης ενώ συντόνιζε η πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW και εκπρόσωπος της ICAN κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου.
η κα Σωτηροπούλου διαβάζοντας το ποίημα του Κωστή Παλαμά

Το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο του International Peace Buraeu (που τιμήθηκε με Νόμπελ ειρήνης το 1910) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την εποχή που γραμματέας ήταν ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς ο οποίος είχε γράψει για την περίσταση ποίημα για την ειρήνη με τίτλο Ονειρεμένος ύμνος, το οποίο και διαβάστηκε στην εκδήλωση. 

Όπως τόνισε ο κος Νικολακόπουλος στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν και μίλησαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Πρόεδρος της οργανωτική επιτροπής ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος είχε και εισήγηση,  ενώ παρεμβάσεις έκαναν τόσο ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος όσο και ο δήμαρχος Αθηνών Σπύρος Μερκούρης

Ο κος Τριγάζης αναφέρθηκε στο ιστορικό των κινημάτων ειρήνης παγκόσμια ενώ ο κος Νικολακόπουλος επικέντρωσε στην Ελλάδα και στο ρόλο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και ιδρυτή της 2ης Δημοκρατίας στην Ελλάδα (μας υπενθύμισε ότι η 1η δημοκρατία είναι του Καποδίστρια και η 3η αυτή που διανύουμε σήμερα). 

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κος Παύλος Ναθαναήλ διάβασε τον χαιρετισμό του προέδρου του International Peace Buraeu κ Reiner Brawn, ενώ μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της Επιτροπής εορτασμού 180 χρόνων ΕΚΠΑ κος Κώστας Καραμανωλάκης

Παρεμβάσεις έγιναν και από τους κκ Μάριο Σούση, πρόεδρο Συλλόγου απογόνων του Ολοκαυτώματος, Γιάννη  Αποστολόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής, Τζαφάρ Τζαμάλ, πρόεδρο συλλόγου μεταναστών  και άλλοι.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπουλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης