Ξανά στο όνομα του ανθρωπισμού!!!

 
Ξανά στο όνομα του ανθρωπισμού!!!

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τον πρόεδρο Τραμπ στο "αποστολικό" του διάγγελμα για την επίθεση κατά της Συριας να υπογραμμίζει ότι έναν αιώνα μετά την απαγόρευση των χημικών όπλων από τον ΟΗΕ ο ίδιος και οι σύμμαχοί του (Βρετανία, Γαλλία) αυτοβούλως ανέλαβαν το ρόλο του χωροφύλακα στην ταραγμένη (όπως ο ίδιος επεσήμανε) περιοχή, στην οποία δεν πρόκειται να παραμείνουν οι ΗΠΑ, αλλά θα αφήσουν οι ντόπιοι να λύσουν μόνοι τις διαφορές τους.   
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παριστάνουν τους φύλακες αγγέλους της ηθικής παγκόσμια επικαλούμενοι τις διεθνείς συνθήκες τι οποίες οι ίδιοι εύκολα παραβαίνουν. Όλοι θυμόμαστε ότι ο πόλεμος στον Κόλπο ξεκίνησε  με πρόσχημα τα ανύπαρκτα όπως αποδείχθηκε πυρηνικά του Σαντάμ, ενώ η παγκόσμια κοινότητα είχε πλήρως αδιαφορήσει για την επανειλημμένη χρήση των απαγορευμένων ήδη χημικών κατά των Κούρδων του Ιράκ.
Όμως και στις 4-4-2017 μετά τη πολυδιαφημισμένη υπό Διεθνή έλεγχο συγκέντρωση και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος 77 άνθρωποι (άμαχοι) είχαν σκοτωθεί κατά την νέα "χημική επίθεση" στη Συρία και τότε κανείς δεν αναρωτήθηκε ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από την επίθεση. 
Τα χημικά όπλα παρασκευάζονται ευκολότατα είναι φθηνά και σε αυτά ανήκει μια τεράστια γκάμα τοξικών ουσιών από τους ερεθιστικούς παράγοντες (όπως τα γνωστά μας δακρυγόνα) και τις τοξικές ουσίες που προκαλούν φλύκταινες (αέρια μουστάρδας, Λεβισίτης) μέχρι τα νευροτοξικά αέρια (Σαρίν) από τα οποία ένα χιλιοστό του γραμμαρίου που εισπνέεται είναι αρκετό για να φονεύσει υγιή ενήλικα και ήδη χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες στο μετρό του Τόκιο. Νεώτερης γενιάς χημικά είναι τα δυαδικά.
 Παρά την απαγόρευσή τους μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο κατά τον οποίο 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τα χημικά όπλα και 90.000 πέθαναν, τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς στην Αιθιοπία (1935-1936), από τους Ιάπωνες στην Κίνα (1937-1945) από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (1940-1945), από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ (1940-1945) από την Αίγυπτο στην Υεμένη (1963-67) από το Ιράκ κατά του Ιράν (1983-88) και κατά των κούρδων υπηκόων του (1987-88).
Οι ανωτέρω είναι χρήσεις επιβεβαιωμένες από τον ΟΗΕ. Η καταγγελία για χρήση «κίτρινης βροχής» από τους σοβιετικούς στο Αφγανιστάν δεν επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ όπως και η χρήση τους από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές αρχές για τη λύση της ομηρίας από τσετσένους στο θέατρο της Μόσχας (28 Οκτωβρίου 2002) χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διεθνής αντίδραση, αφού θεωρήθηκε ότι εντάσσεται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Το 1969 ο ΟΗΕ προχώρησε στην απαγόρευση τόσο των χημικών όσο και βιολογικών όπλων (επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή 23-1-2002). Εν τούτοις τόσο η Σ. Ένωση όσο και οι ΗΠΑ συνέχισαν την έρευνα και την παραγωγή τους αν και και οι δύο από το 1972 είχαν επικυρώσει τη συνθήκη. 
Στην Ελλάδα το 1994 επικυρώθηκε η απαγόρευση ανάπτυξης, παρασκευής, χρήσης και φύλαξης των χημικών όπλων για πολεμικούς σκοπούς, αλλά σαφώς αναφέρεται ότι δεν απαγορεύεται η χρήση τους για «σκοπούς διατήρησης δημόσιας τάξης».
Τα χημικά και βιολογικά όπλα είναι ήδη απαγορευμένα από το Διεθνές δίκαιο και κανείς δε νομιμοποιείται  να συνεχίσει να παρανομεί χρησιμοποιώντας αυτά τα όπλα κατά αθώων ανύποπτων αμάχων.
Δυστυχώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξόπλισαν τόσο τον Άσαντ (από δημοσίευμα του SKYNEWS 29-8-2013 χημικά αξίας 12 δις λιρών πούλησε η Βρετανία σε χώρες που τώρα κατηγορεί όπως η Συρία), όσο και τους αντικαθεστωτικούς.
Όλοι είχαμε επικροτήσει την απόφαση του ΟΗΕ που υποτίθεται ότι οδήγησε στην παράδοση των συριακών χημικών όπλων του Μπασάρ αλ-Άσαντ που «εξουδετερώθηκε» στο κατάστρωμα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cape Ray στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ίδια το Πεντάγωνο στις 19-8-2014.
Σήμερα που η πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ ψήφισαν την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προκλητικά αντιδρούν διακηρύσσοντας ότι τα πυρηνικά είναι απαραίτητα για την ασφάλειά τους και την ίδια στιγμή ανεύθυνα ανταλλάσσουν πρωτόγονες απειλές με τη Ρωσία για το ποιος έχει τους μακρύτερους πυραύλους και τα καλύτερα πυρηνικά!!! 
Ευτυχώς η Ελλάδα (ίσως χάρη στη σύνεση που επέδειξε και η Γερμανία) παρέμεινε μακρυά από τη νέα σύρραξη στη γειτονιά, που έγινε ξανά στο όνομα  του "ανθρωπισμού" και της διεθνούς νομιμότητας.
Τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα είναι και πρέπει να είναι απαγορευμένα για όλους. Όμως η υποκρισία πρέπει να σταματήσει. Κανείς δε διόρισε τις ΗΠΑ ή οποιονδήποτε άλλο να επιβάλει τη διεθνή νομιμότητα όποτε τους συμφέρει. 
Η πρόκληση της Διεθνούς Κοινότητας σε μια πραγματικότητα, όπου μονίμως οι ισχυροί μπορούν να καταστρατηγούν το Διεθνές Δίκαιο είναι στο ποιος και πώς θα μπορεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα να αναζητά και να καταδικάζει τους δράστες και πώς θα επιβάλεται η τιμωρία, που σύσσωμη η ανθρωπότητα απαιτεί για τέτοια φρικτά εγκλήματα.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης